Tüp bağlama operasyonu ya da bir diğer adıyla tüp ligasyonu, çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar için gerçekleştirilen cerrahi bir girişimdir. Tüp kanallarının bağlanması yoluyla yapılan bu operasyon sonrasında döllenmenin meydana gelmesi mümkün olmaz ve böylelikle hamilelik de oluşmaz. Kısa süren bir operasyon olmakla birlikte iyileşme sürecinin de zorlayıcı olmadığını belirtebiliriz.

Tüpler, ayda bir defa olgunlaşmış olan yumurta hücresini rahmin içerisine transfer eder. Sperm hücreleri ile yumurtanın buluşması durumunda döllenme meydana gelebilir ve neticesinde de gebelik oluşabilir. Cerrahi olarak tüp bağlama operasyonunun uygulanması durumunda ise yumurta ve spermin geçişine izin verilmez. Böylece hamile kalma olasılığı da ortadan kaldırılmış olur.

Kadınların tüp bağlama operasyonundan faydalanmadan önce bebek sahibi olmama konusunda kararlı olmaları önemlidir. Söz konusu girişim, geri dönüşü olmayan bir operasyon olarak değerlendirilmelidir. Eğer ileride hamile kalma konusunda kararsızlık yaşanıyorsa bu operasyon kararı kesinlikle ertelenmelidir. Sadece gebelik istemeyen ve bu konuda kararlı olan kadınlar için uygulanması gereken bir işlem olduğunu vurgulamalıyız.

Laparoskopi İle Tüp Ligasyonu

Laparoskopi ile tüp bağlama operasyonu, genel anestzi altında gerçekleştirilir. Göbek bölgesinden birkaç küçük kesi uygulanır ve küçük cerrahi aletler ile işlemin gerçekleşmesi sağlanır. Tüp ligasyonunun laparoksopik yöntemle uygulanması hastalar açısından da konforludur. Çünkü işlemden birkaç saat sonra hastanın taburcu olması mümkün olur. İş hayatına uzun süre engel olabilecek bir ameliyat değildir.

Mini Laparotomi İle Tüp Ligasyonu

Mini laparotomi ile tüp bağlama operasyonu ise alt abdominal bölgeden ve pelvik kemiğinin üstünden 3 cm ile 4 cm’lik bir kesi yapılarak işlemin gerçekleştirilmesidir. Bu teknikle tüp ligasyonu işlemi, normal doğumdan kısa bir süre sonra da gerçekleştirilebiliyor.

Laparotomi İle Tüp Ligasyonu

Bazı durumlarda laparoskopik yolla tüp bağlama işleminin gerçekleştirilmesi çeşitli sakıncalar doğurabiliyor. Özellikle bağırsaklarla alakalı komplikasyon riskinin doğması söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda operasyonun klasik yöntemle gerçekleştirilmesi gerekir. Laparotomi, özellikle komplikasyon riskinin yüksek olduğu hastalarda uygulanan bir yöntemdir.

Laparotomi İle Tüp Ligasyonu Teknikleri

Laparotomi ile tüp bağlama operasyonu farklı tekniklerle uygulanabiliyor. Bu tekniklere şu örnekleri verebiliriz:

Pomeroy Usulü Tüp Ligasyonu

Tüba bölümünün orta kısmından kaldırılması ve oluşturulan lup bölümünün katgüt ile bağlanması şeklinde uygulanan yöntemdir. Katgüt zaman içerisinde erir ve tubanın kesik uçları birbirinden ayrılır. Günümüzde tüp bağlamada çok sık tercih edilen yöntemlerden biridir.

Madlener Usulü Tüp Ligasyonu

Tübanın merkez kısmında çift sahanın ezilmesi ve bağlanması şeklinde gerçekleştirilen operasyon tekniğidir. Ancak yapışıklık riski yüksek olduğundan bu yöntem çok sık tercih edilmez.

Labhardt Operasyonu

Tüba üstünde bulunan peritonun ayrılması ve tübanın 1 cm – 1,5 cm kesilmesi ile gerçekleştirilen ameliyattır.

İrving Metodu

Bu yöntemde tüba lateral kısımdan tutulur ve kesilmesinin ardından uç kısımları mezosalpinks içine gömülür. Bu yöntemin de gerekmediği müddetçe tercih edildiği söylenemez.

Tüp Bağlatma (Ligasyon) Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

tüp bağlama ameliyatı faydaları

Elbette tüp bağlama yönteminin en önemli avantajı gebelik endişesinin ortadan kalkmasıdır. Çünkü bu operasyondan sonra kişinin hamile kalma olasılığı da ortadan kalkar. Böylelikle spiral kullanımı ya da doğum kontrol hapı kullanımı gibi farklı doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmasına gerek kalmaz. Çiftlerin sadece cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kondom kullanmaya devam etmeleri önerilir. Bunun dışında hamileliği önlemeye yönelik bir doğum kontrol yönteminin uygulanmasına ihtiyaç duyulmaz.

Tüp Bağlatma Ameliyatı Nasıl Olur? Tüp Bağlatma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Çiftlerin tüp bağlama ameliyatı konusunda kararlı olmaları son derece önemlidir. 30 yaş altı kadınlarda ameliyatın yapılması pek önerilmez. Nedeni ise kararlı gibi görünseler de ileride yeniden hamile kalmak isteyebilmeleridir. Bu operasyon en genel şekli ile fallop tüpleri ile rahim arasındaki bağlantının kesilmesine dayanır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyonun süresi ise 30 dakika ile 60 dakika arasında değişir.

Karın bölgesine küçük birkaç delik açılması, ameliyatın yapılması için yeterli oluyor. Dolayısıyla cilde geniş bir kesi uygulanması ve çok sayıda dikiş atılması gibi bir tablo ortaya çıkmaz. Bu durum hastaların iyileşme süresinin gayet kısa olmasını sağlıyor. Eğer herhangi bir sorun gözlemlenmediyse hasta aynı gün taburcu olabiliyor ve günlük hayatına geri dönebiliyor.

Tüp Ligasyonunun Riskleri Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kadınlarda tüp bağlama operasyonunun bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor. Sadece anesteziden kaynaklı risklerin tüm ameliyatlarda olduğu gibi bu operasyonda da geçerli olduğunu belirtmeliyiz. Mide bulantısı, yorgunluk gibi şikayetler kısa süreliğine yaşanabilir. Bazı kadınlarda hafif düzeyde karın ağrısı da olabilir. Kanama ve enfeksiyon riski elbette vardır ancak deneyimli bir hekimin tercih edilmesi durumunda tüp ligasyonunda bu risklerin minimuma çekilmesi de mümkündür.

Bilginiz olsun –> Rahim alma ameliyatı

Tüpler Bağlandıktan Sonra Tekrar Açılır Mı?

Kimi zaman kadınlar tüp bağlama ameliyatından sonra yeniden çocuk sahibi olmaya karar verebiliyor. Dolayısıyla tüplerin yeniden açılmasını talep edebiliyorlar. Her hastada olmasa da bazı hastalarda fallop tüplerinin yeniden açılması ve onarılması teknik anlamda mümkün olabilir. Fakat bunun mümkün olup olmaması, tüplerin bağlanması sırasında zarar görmüş olması ya da bağlanma seviyesi gibi unsurlara bağlıdır.

Bu anlamda tüp bağlama ameliyatından sonra tüplerin açılmasında başarı oranının % 50 dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Tüp ligasyonu uygulanmış ve sonrasında tüplerin yeniden açılmasını talep etmiş her 2 kadından 1’inin hamile kalma olasılığı geri getirilebiliyor. Aynı zamanda tüpler yeniden açıldığında kadınların dış gebelik riskinin de ciddi düzeyde artığını belirtmeliyiz.

Tüpler Bağlandıktan Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir?

Kadınların tüp bağlama operasyonundan sonra cinsel ilişkiye girmek için ilk adet dönemlerinin geçmesini beklemeleri öneriliyor. Sonrasında cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Tüp Bağlama Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?

Her hasta için tüp bağlama ameliyatı fiyatları aynı olmayabilir. Ameliyatta hangi yöntemin uygulanacağı ya da hekimin deneyimi gibi çeşitli unsurlara göre fiyatların değişebileceğini belirtelim. Siz de tüp bağlama operasyonuna dair merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> Bartholin kisti