Bartholin kisti kadınlarda görülen ve görülme oranı % 2 dolaylarında olan bir rahatsızlıktır. Vajinanın sağ ve sol bölümünde bulunan, 2,5 cm uzunluğunda olan bezler bartholin olarak adlandırılır. Bu bezlerin temel görevi ise cinsel ilişkide bir sıvı salgılanmasını sağlayarak vajinada kayganlık oluşturmaktır.

Bartholin bezlerinin vajinaya açılan kanallarında bazen tıkanıklık meydana gelebiliyor ve tıkanıklığın neticesinde de bartholin kisti oluşabiliyor. Bazı kadınlarda sadece kist oluşumu söz konusu olurken bazı kadınlarda da apse oluşuyor. Hem kist hem de apse tablosunun bir arada ortaya çıkması da mümkündür. Bununla birlikte kist ya da apse tek taraflı olabiliyor ya da her iki tarafta bulunan bezlerde ortaya çıkabiliyor.

Elbette bu kist ya da apse durumunda tedavi uygulanabilir ancak tedavi tamamen başarılı bir netice doğursa da bartholin kistinin tekrarlayabilen bir rahatsızlık olduğunu belirtmek durumundayız. Tekrarlama olasılığı ile % 30 civarındadır. Kadınların bu rahatsızlığın belirtileri hakkında bilgi sahibi olması, belirtiler ortaya çıktığında bir an önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması önemlidir. Belirtilerden, nasıl tanı konduğundan ve tedavinin nasıl yapıldığından söz edeceğiz. Öncesinde rahatsızlığın nedenlerini ele alalım.

Bartholin Kisti Neden Olur?

En yaygın nedenin enfeksiyon olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte mikroorganizmalar da bartholin kisti ya da apsesinin oluşum nedenleri arasında yer alıyor. Bu konuda yapılan araştırmalar ile kanallarda neden tıkanıklık oluştuğuna dair çeşitli veriler elde edildi. Ancak kist ve apse oluşumuna dair tüm nedenlerin henüz tam olarak bilinemediğini belirtmeliyiz. Vajina bölgesini etkileyen çeşitli operasyonlar, bartholin kistinin vajinaya açılan kanallarında tıkanıklığa sebebiyet verebiliyor.

Cinsel yolla bulaşan çeşitli hastalıklar da nedenlerden biri olabiliyor. Bağırsak sisteminde mevcut olan ve vücuda zararlı mikroorganizmaların da nedenler listesinde yer aldığını belirtmeliyiz. Enfeksiyon nedeniyle kist oluştuğunda bu kist büyüyebiliyor yahut ebatları sabit kalabiliyor. Eğer kist oluşursa bartholin bezlerinde de büyüme olabiliyor ve bezlerin büyüklüğü 5 cm’ye ulaşabiliyor. Kist oluşumunun yaygın nedenlerinden biri de bu bezlerden salgılanan ve vajinada kayganlaşmayı sağlayan sıvının boşalamıyor olmasıdır. Sıvının kanallarda birikmeye başlaması ile beraber kist oluşumu de ortaya çıkıyor.

Bartholin Kisti Hangi Belirtilere Yol Açar?

bartholin apsesi belirtileri

Her durumda bartholin kisti belirti göstermeyebilir. Özellikle de kistin ölçüleri küçükse kadınlar herhangi bir semptom yaşamıyor. Belirti göstermediğinde ise tahmin edilebildiği gibi tanı konması gecikiyor. Apse meydana geldiğinde ise bazı belirtiler yaşanabiliyor. Eğer kist büyükse en yaygın yaşanan belirti şişliktir. Şişlik, vajinanın iç dudaklarında yahut dış dudaklarında olabiliyor. Tek taraflı ya da çift taraflı bir şişlik meydana gelebildiğini söyleyebiliriz. Apse meydana geldiğinde de şişlik gözlemlenebilir. Şişlikle beraber kızarıklık ve yanma hissi gibi daha farklı şikayetler de olabilir.

Kimi zaman kadınlarda ağrı şikayeti de ortaya çıkabiliyor ve bu ağrı vajinanın alt kısmında daha yoğun bir şekilde hissediliyor. Kadınlar genellikle yürüme ya da oturma esnasında ağrıyı daha fazla hissettiklerini dile getiriyor. Ağrı belli belirsiz olabildiği gibi yoğun da olabilir.

Bartholin Kisti Teşhisi Nasıl Konulur?

Öncelikle hastanın öyküsünün alınması ve şikayetlerinin belirlenmesi gerekiyor. Pelvik muayene ise mutlaka yapılmalıdır. Apse oluşumu gözlemlendiğinde apsenin nedeninin belirlenmesi için bazı tetkikler yapılması gerekir. Kan testi, vajinal sıvı örneğinin alınması ve incelenmesi gibi tetkikler yapılarak bartholin kisti tanısı konabilir.

Bartholin Kistinin Tedavisinde Ne Yapılır?

Hastaya bartholin kisti tanısı konduğunda uygulanan tedavi ile bartholin apsesi tanısı konduğunda uygulanan tedavi farklıdır. Şayet kist tanısı konduysa öncelikle kistin boyutunun ve bu oluşumun hastada ne gibi şikayetlere neden olduğunun belirlenmesi gereklidir. Eğer hastada ciddi şikayetlere neden olmuyorsa ve büyüme eğiliminde değilse tedaviye gerek duyulmaz. Bu durumda gün içerisinde ılık suya oturarak yapılan ılık su banyosu yöntemi uygulanabilir. Gün içerisinde birkaç defa uygulanan ılık su banyosu hastanın bir hayli rahatlamasını sağlar. Kist küçük olsa dahi kimi zaman hastalarda şikayetlere neden olabiliyor. Bu durumda mutlaka kistin alınması gerekiyor.

Bu noktada bartholin kisti ameliyatı da merak edilebilir. Operasyon sonrasında hastanın klinik ortamda istirahat etmesi gerekmiyor ve bir sorun olmaması durumunda hasta aynı gün taburcu edilebiliyor. İyileşmenin ise 10 gibi kısa bir zaman diliminde tamamlandığını söyleyebiliriz. İyileşme tamamlanana kadar klinik ortamda olmasa da hastanın evde istirahat etmesi gerekir. Sık sık gündeme gelen konulardan biri bu ameliyatın gebeliği önleme olasılığıdır. Elbette söz konusu ameliyat kişinin hamile kalmasına engel olmaz.

Eğer kist ile beraber enfeksiyon da bulunuyorsa tedaviye en kısa zamanda başlanması büyük önem taşır. Ameliyat ile kitin boşaltılması ve hemen ardından da doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması gerekir. Tedavinin riskleri pek yoktur sadece bartholin bezlerinin hafif düzeyde hasar görmesi söz konusu olabilir. Bu da ilerleyen dönemde vajinal kuruluğa neden olabilir. Ancak her ameliyatta bu bezlerin mutlaka hasar göreceğinden de söz edemeyiz.

Merak edenler için –> Geri çekilme yöntemi

Bartholin Kisti Kendiliğinden Geçer Mi?

Kendiliğinden bartholin kisti sorununun düzelmesi için kistin patlaması ve içerisindeki sıvının da tamamen boşalması gerekir. Aksi halde kist kendiliğinden yok olmaz.

Bartholin Kistleri En Çok Kimlerde Görülür?

Yapılan araştırmalara göre her 100 kadından 2’sinde bartholin kisti bulunuyor. Bu oranlara bakarak çok yaygın görülen bir rahatsızlık olmadığını söyleyebiliriz. 20 ile 29 yaş arasında olan kadınlarda ve aktif cinsel yaşamı olanlarda daha sık görülen bir rahatsızlık olduğunu da belirtelim.

Kız Çocuklarında Bartholin Kisti Olur Mu?

Kız çocuklarında bartholin kisti görülme olasılığı bir hayli düşüktür. Çünkü bartholin olarak adlandırılan bezler ergenlik döneminden sonra aktifleşiyor. Bu rahatsızlık ve tedavi yöntemlerine dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Adet kanaması