Kürtaj sonrası kanama konusunda tüm kadınların bilgi sahibi olması gerekir. Kürtaj günümüzde her ne kadar kısa sürede tamamlanan basit bir işlem olsa da cerrahi bir müdahale olduğunu unutmamak gerekiyor. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan bu cerrahi müdahalenin ardından kanama olması normaldir ve hatta beklenen bir durumdur. Fakat her kanamanın da normal olduğundan söz edilemez. Kanamaya bazı semptomların eşlik etmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalı ve bir sorun olup olmadığının gözden geçirilmesi gerekir.

Normal koşullarda kürtaj sonrası kanama tıpkı adet kanaması gibi başlar. Sonrasında renginde koyulaşmalar meydana gelebilir. Bu süreç birkaç hafta boyunca devam edebilir ve bu süre boyunca kanama olması gayet normaldir. Kürtajın ardından kanamanın ne zaman başladığını, ne kadar sürdüğünü ve bu konuda merak edilen diğer soruları da yanıtlayacağız.

Kürtajdan Sonra Ne Miktarda Kanama Olur?

Öncelikle her kadında kürtaj sonrası kanama aynı oranda olmayabilir. Hatta gün içerisinde kanamanın formunda da bazı değişimler meydana gelebilir. Örneğin pek çok kadında egzersiz sırasında kanama miktarında artış olabiliyor. Ancak dinlenme pozisyonuna geçildiğinde kanama miktarı da azalıyor. Sonuç olarak kanamanın yoğunluğu hafiften yoğuna kadar değişkenlik gösterebilir. Kanamanın renginde de değişimler olması, mutlaka bir problem olduğu şeklinde değerlendirilmemelidir.

Küçük kan pıhtılarının kanama ile birlikte gelmesi de normal bir durumdur. Çamur akıntısı benzeri, partiküllü bir kanama da olabilir. Koyu kırmızı renkte, koyu kahverengi tonlarında yahut siyaha yakın bir koyulukta kanama olması durumunda da bir sorun olduğu düşünülmemelidir. Ancak yine de kürtaj işleminin ardından kanamanın takip edilmesi önem taşıyor. Tampon kullanmak yerine hijyenik ped kullanılması daha doğru olacaktır. Bu sayede kanamanın takibi de daha kolay olabilir.

Kadınların kürtajın ardından meydana gelene kanamayla ilgili normalleri bilmesi önemlidir. Bu sayede normal olmayan bir durum ortaya çıktığında doktora en kısa zamanda başvurulabilir. Örneğin kanamaya yoğun bir kramp eşlik ediyorsa, yüksek ateş ve kötü kokulu vajinal akıntı varsa doktora gidilmelidir. Enfeksiyon durumunda, parça kalması gibi sorunlar olduğunda bu tür durumlar yaşanabilir. Kanamanın çok uzun süre boyunca devam etmesi durumunda da kontrole gidilmesinde fayda olacaktır. 2 hafta tamamlandığında artık kanamanın da kesilmeye başlaması beklenir. Hala şiddetli biçimde devam etmesi ya da az önce söz ettiğimiz komplikasyonların mevcut olması halinde mutlaka bir uzman kontrolünün yapılması gerekir.

Kürtaj Sonrası Kanama Ne Zaman Başlar?

Çoğunlukla gebeliğin sonlandırılması amacıyla gerçekleştirilen kürtaj sonrası kanama durumu işlemin hemen ardından başlar. Bazı kişilerde ise kanamanın operasyondan 3 ya da 5 gün sonrasında başlaması da gözlemlenebiliyor. Bu durum da normal kabul edildiğinden kürtajdan hemen sonra kanama olmaması halinde endişe edilmemeli, birkaç gün beklenmelidir.

Gebelik haftası da kanama üzerinde belirleyici olan unsurlardan biridir. Ülkemizde kürtaj işlemi yasal düzenlemelere tabi olduğundan 10 haftalık gebelik sonrasında kürtaj yapılması yasaktır. Bu nedenle gebeliğin sonlandırılması isteniyorsa, 10 haftalık gebelik süresinden önce işlemin yapılması gerekir. İlerleyen gebelik haftalarında kürtaj işlemi sadece belirli durumlarda, heyet raporu olduğunda yapılabiliyor. Bu gibi durumlarda kanama da çok daha farklı formlarda olabilir.

Kürtaj Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

kürtaj sonrası kanama ne kadar sürer

Bu sorunun yanıtı her kadında aynı değildir ancak kürtaj sonrası kanama ne kadar sürer sorusuna genel bir yanıt vermek gerekirse ‘2 hafta’ diyebiliriz. Elbette 2 haftadan daha önce de kanama kesilebilir. Kişinin yapısı, gün içerisindeki aktifliği, gebelik haftası, kürtajda tercih edilen metot gibi bazı hususlar kanamanın süresini de etkileyebiliyor. Kanamanın damla damla olması, 2 hafta boyunca devam etmesi, kişinin başka bir problem yaşamıyor olması halinde endişe edilecek bir durum yoktur. Kürtajın ardından doktorunuz ile görüşebilir ve kanamayla ilgili sorularınızı yönelterek çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kürtaj Sonrası Kanama Olmaması Normal mi?

Kadınlarda kürtaj sonrası kanama miktarının fazla olması kadar kanamanın hiç olmaması da endişeye neden olabiliyor. Gebeliğin sonlandırılmasının ardından hiç kanama olmaması ender yaşanan bir durumdur ancak normaldir. Yine de kontrol yapılması önem taşır. Çünkü rahimde gebelik materyalinin olup olmadığının gözden geçirilmesi gerekir. Özellikle çok erken dönemde kürtaj yapılması ya da hatalı kürtaj gibi durumlarda gebeliğin devam etmesi ihtimali doğabiliyor. Bu nedenle hiç kanama olmaması halinde doktor tarafından genel bir kontrol yapılmasında fayda olacaktır.

Bu konuda kritik bir husustan da söz etmek gerekiyor ve bu kritik husus da kürtajın ardından rahim ağzının tamamen kapanmasıdır. Dışarı atılması yani vücuttan tahliye edilmesi gereken kan içeride birikebiliyor. Haliyle bir kanama meydana gelmiyor. Eğer rahimde kan birikirse kasıklarda ciddi ağrı oluşur. İşlemden 1 hafta sonra ultrasonla muayene yapıldığında içeride kan birikip birikmediği anlaşılabilir.

Kürtajdan 3-5 Gün Sonra Kanama Normal mi?

Elbette kürtaj sonrası kanama 3 ya da 5 gün sonra olabilir ve bu normaldir. Genelde kanama başlamadan önce adet dönemlerinde olduğu gibi kasıklarda ağrı olur ve kanama başladığında bu ağrı geçer. Kürtajdan 3 – 5 gün sonrasında kanama kırmızı renkte olabildiği gibi kahverengi tonlarında da olabilir.

Kürtaj Sonrası Ne Zaman Adet Görülür?

Eğer gebeliğin sonlandırılması için kürtaj yapıldıysa beklenen tarihte yani normal periyotta adet kanamasının olması ihtimaller dahilinde değildir. Çünkü gebelikle birlikte adet periyodu da değişebiliyor. Aynı zamanda bu gebeliğin sonlandırılması için kürtaj yapıldığında beklenen dönemde adet dönemine girilemiyor. Kimi zaman kadınlar kürtaj sonrası kanama durumunu adet kanaması sanabiliyor. Oysa bu iki kanama birbirinden farklıdır.

Kürtajdan 4 ile 8 hafta sonrasında adet görülebilir. Eğer kürtajı takiben 8 hafta zaman geçtiyse ve halen adet görmediyseniz kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız. Bu arada kürtaj sonrasındaki adet dönemleri her zamankinden biraz daha kısa sürebilir. Bir ya da iki adet döneminde kanama az olsa da sonrasında normal adet kanaması süresi yeniden gözlemlenecektir.

Kürtajdan Sonra Vücut Ne Zaman Normale Döner?

Kandaki gebelik hormonunun yani beta hCG hormonunun vücuttan atılması 2 haftayı bulabilir. Sonrasında vücut gebelik öncesi normaline döner. Siz de kürtaj sonrası kanama hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilginiz olsun –> Kürtaj sonrası cinsel ilişki