normal doğum nedir
Normal doğum
hamilelik sürecinin sona ermesinin ardından tıbbi bir müdahale yapılmadan ya da yalnızca suni sancı uygulamasının yapılması ile birlikte gerçekleşen doğum yöntemidir. Bir anlamda doğumun kendiliğinden başlaması ve tamamlanması olarak da tanımlanabilir. Vajinal (normal) doğum, hamilelik suyu ya da gebelik suyu olarak adlandırılan amniyon sıvısının gelmesi ile birlikte başlar.

Bebeğin doğması ve sonrasında plasentanın da vajinal yolla vücuttan tahliye olması ile sona erer. Anne adayları genellikle vajinal doğumu tercih ediyor olsa da bazı durumlarda normal doğumun yerine sezaryenle doğumun tercih edilmesi de gerekebiliyor. Kimlerin bu doğum yöntemini tercih edebileceği, vajinal doğumun anne ve bebek için faydalarına, konuya dair merak edilen tüm detaylara değineceğiz. Öncesinde bu doğumun nasıl yapıldığı konusunda detayları ele alalım.

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Anne adayları genellikle önce kasılmalar hisseder. Gebelikte normal doğum sürecinin başlamak üzere olduğunun göstergelerinden biri olan bu kasılmalar kasık ve karın bölgesinde hissedilir. Kasılmaların süresi ise kişiden kişide değişiyor. Bazı anne adayları sadece birkaç saat bu kasılmaları yaşadıktan sonra doğum süreci başlıyor. Bazı anne adaylarında ise kasılmaların birkaç gün boyunca devam etmesi söz konusu olabiliyor. Yani karın ve kasıktaki kasılmalardan ne kadar süre sonra doğumun başladığına dair net bir bilgi veremeyiz.

Kasılmalar başladığında genellikle seyrek periyotlara sahip olur. Sonrasında sıklaşmaya başlar ve 5 dakika bir kasılma olması durumunda doğum neredeyse başlamak üzeredir. Bu nedenle kasılma sıklığı 5 dakikada bire düştüğünde normal doğum sürecinin sorunsuz yaşanabilmesi için artık anne adaylarının bir sağlık kuruluşuna ulaşması ve doktorunu da bilgilendirmesi gerekir.

Bu süreçte rahim kanalında da açılma olmaya başlar. Doğumun problemsiz bir şekilde gerçekleşmesi için rahim ağzındaki açılmanın 8 – 10 cm civarında olması gerekir. Ardından anne adayından doğuma yardımcı olabilmesi için ıkınması istenir. Bebeğin başı doğum kanalından çıktığında doktorun yardımı sayesinde bebeğin vücudu da çıkarılır. Sonrasında plasentanın da çıkması sağlanır ve doğum da tamamlanır.

Elbette sorunsuz bir doğum süreci yaşandığında işletiş bu şekilde oluyor. Bazen doğum başlasa da anne adayı kasılmalar hissetmiyor. Bu gibi durumlarda suni sancı işlemi yapılıyor yani enjeksiyon yahut serum yoluyla oksitosin vücuda iletiliyor. Bu hormon kasılmaların başlamasını sağlıyor.

Doğum Belirtileri Kaç Gün Önceden Başlar?

Doğum belirtileri olarak ifade edebileceğimiz çok sayıda değişiklik bulunmuyor. Hamileliklerde normal doğum belirtilerinin en net olanı kasılmalardır. Bununla birlikte rahim ağzında açılmanın başlaması da belirti olarak gösterilebilir. Sancının 5 dakikaya bir olacak şekilde sıklaşması ve gebelik suyunun gelmesi ise doğumun artık başlamak üzere olduğunu gösterir. Doğum belirtilerinden bir diğeri de rahim ağzındaki bağ dokuda yumuşama olmasıdır fakat bu doku yumuşamasının anne adaylarının kendisi tarafından anlaşılması, fark edilmesi mümkün olamıyor. Vajinal akıntıda bir miktar artış olması da belirtiler arasında gösterilebilir.

Normal Doğumu Kimler Yapabilir?

normal doğum kimler yapabilir
Öncelikle normal doğum yapmak için mutlaka önceki gebeliklerde de doğumun vajinal yolla gerçekleşmesi gerekmiyor. Daha önce sezaryenle doğum yapanlar da doktorlarının onay vermesi durumunda vajinal doğum yapabilir. Ancak her anne adayı için vajinal doğum bir seçenek olamayabiliyor. Bebeğin ağırlığının 4 kg üzerinde olmaması, annede pelvis darlığının olmaması, yakın zamanda rahmi etkileyen bir ameliyat yapılmamış olması koşulu bulunuyor. Yakın geçmişte sezaryenle doğum yapılmış olması durumunda da vajinal doğum pek önerilmez.

Annede enfeksiyon olması ya da cinsel yolla bulaşabilen hastalıklara sahip olması gibi durumlarda bebeğin sağlığını korumak adına sezaryenle doğum yapılması tavsiye ediliyor. Doğum yöntemi konusunda doktorunuz ile görüşerek bir karar almanız çok daha doğru olacaktır.

Normal Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Gebeliklerde normal doğum her kadında aynı zaman diliminde gerçekleşmeyebilir. Hatta aynı kadının iki gebeliğinde doğum zamanı farklı olabilir. Genel olarak vajinal doğumunda gebeliğin 37. haftası ile 42. haftası arasında olan bir zamanda gerçekleşmesi beklenir. Hamileliğin 37. haftasından daha erken gerçekleşen doğumlar ‘erken doğum’ olarak değerlendirilir. Eğer doğum gebeliğin 42. haftasından sonra gerçekleştiyse bu durumda ‘geç doğum’ olarak değerlendirilmesi gerekir. Toplumda normal doğumun en çok gerçekleştiği zaman ise gebeliğin 40. haftasıdır.

Hangi Durumlarda Normal Doğum Tercih Edilmez?

Gebelik takibi sırasında normal doğum ya da sezaryenle doğum kararı çoğunlukla gebeliğin 34. haftası ile 36. haftası arasında verilir. Çünkü bu dönemde artık bebeğin sağlığı ya da anne adayının doğum için uygun olup olmadığına dair pek çok konu netliğe kavuşmuştur. Şayet anne ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bir durum yoksa vajinal doğum yapılabilir. Burada kritik bir unsurdan söz etmemiz gerekiyor. Normal doğuma karar verilmiş olsa dahi doğum sırasında bir sorunla karşılaşılması riski her zaman bulunur ve doğuma sezaryenle devam edilebilir.

Normal doğumun tercih edilemediği durumlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Bebeğin pozisyonunun uygun olmaması
  • Plasentanın doğum kanalını tıkaması
  • Bebeğin iri olması
  • Çoğul gebelik olması
  • Annede enfeksiyon olması
  • Annenin pelvis kemiklerinin normal doğuma uygun olmaması
  • Plasentanın erken ayrılması
  • Bebeğin kesesindeki suyun azalması
  • Yakın bir zamanda sezaryenle doğum yapılmış olması

Tüm bunlarla birlikte bazı spesifik durumlarda da vajinal doğumun yapılması sakıncalı olabilir.

Normal Doğumun Anne Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir?

Pek çok açıdan bakıldığında normal doğum anne ve bebek için faydalı olabiliyor. Bu doğum yönteminde kullanılan teknikler invaziv değildir ve komplikasyon riski daha düşüktür. Enfeksiyon ya da kanama risklerinin daha düşük olduğunu da belirtmeliyiz. Doğum sonrası daha az ağrı ve şikayet yaşanıyor olması da önemlidir. Ayrıca doğum sonrası yaşanan şikayetler sezaryenle doğum kıyaslandığında daha kısa zamanda sona erer. Haliyle daha kısa bir dinlenme sonrasında günlük yaşama dönmek de mümkün olur.

Bebekler açısından bakıldığında vajinal doğumun en önemli faydalarından biri bebeğin doğum kanalına girmesi esnasında yaşanıyor diyebiliriz. Çünkü bebekler bu kanalda bakterilerle karşılaşıyor ve bu bakteriler de bebeklerin bağışıklık sisteminde oldukça önemli roller üstlenebiliyor.

Anne sütünün vajinal doğum yapıldığında daha kısa sürede gelmeye başladığına dair de sayısız araştırma olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Anne sütünün bebeklerin sağlığı ve gelişimi açısından ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde olası en erken dönemde bu sütle beslenmeye başlamaları da göz ardı edilmemelidir. Bu arada psikolojik açıdan da vajinal doğum yapan annelerin kendilerini daha iyi ve daha güçlü hissettikleri de söylenebilir.

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

Çoğunlukla ilk kez normal doğum yapacak olan anne adayları doğum süresini de merak ediyor fakat net bir süre belirtmek yanıltıcı olacaktır. Her gebelikte doğum süresi aynı olmaz. Özellikle de ilk gebelik söz konusu olduğunda vajinal doğumun bir miktar daha uzun sürebildiğini söyleyebiliriz. İlk gebeliklerde doğumun süresi 10 saate kadar uzayabiliyor ve bazı anne adaylarında bu süre 15 saati de bulabiliyor. Sonraki gebeliklerde ise doğum süresinin 6 – 8 saate düştüğünü belirtmek mümkündür. Elbette bu süre, doğumun ilk evresinden son evresine kadar geçen zamandır. Normal doğuma dair sorularınız varsa yorum kısmına yazabilirsiniz.