rahimde polip
Rahimde polip
problemi çok sayıda kadının yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Tümöre benzer bir yapıya sahip olan polipler aslında vücudun farklı yerlerinde de ortaya çıkabilir. Rahimde oluşmaları ise sık rastlanan bir tablodur. Endometrial dokunun aşırı büyümesi ile birlikte rahmin iç astarında meydana gelen bu oluşumlar hastalarda ciddi tedirginliklere neden olabiliyor. Poliplerin farklı türlerinin bulunduğunu ve polip tanısının konmasının kişinin kanser olduğu anlamına gelmediğini belirtmeliyiz. Elbette bazı poliplerde kanserleşme riski de mevcuttur.

Rahimde meydana gelen polip oluşumlarının tedavi ve takibi ise son derece önemlidir. Rahimde poliplerin kimi zaman dışarı yönlü olarak da büyüme eğilimine girdiklerini söyleyebiliriz. Bazı polipler geniş tabanlı olurken bazıları da sap şeklinde olabilir. Çapları ise her hastada aynı olmayabiliyor, bazı polipler çok küçük ebatlarda olurken bazılarının daha büyük bir oluşuma eriştiği gözlemleniyor. Bu oluşumlar gebeliğe engel oluyor mu, tedavisi nasıl yapılıyor gibi önemli konuları ele alacağız. Öncelikle rahimdeki poliplerin hangi belirtilerle kendini gösterdiği konusunu inceleyelim.

Rahimde Polip Belirtileri Nelerdir?

Poliplerin rahimde nerede yer aldığı, ebatlarının ne olduğu gibi unsurlara bağlı olarak hastalarda ortaya çıkan belirtiler de değişebiliyor. Bazı hastalarda rahimde polip nedeniyle günlük yaşamı ciddi düzeyde olumsuz etkileyen şikayetler de oraya çıkabiliyor. Genel olarak yaşanan semptomları ise şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Adet dönemlerinin dışında ara kanamalar olması
  • Adet dönemlerinde kanamanın aşırı oranda olması
  • Adet dönemlerinin uzun sürmesi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı olması
  • Hamile kalamama

Rahimde sadece 1 polip olması durumunda belirtiler ya da belirtilerin şiddeti daha az oluyor. Ancak birden fazla sayıda polip mevcudiyetinde hastaların şikayetlerinin de daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu belirtiler hissedildiğinde kadınların zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmasını öneririz. Geç kalınmadan belirtilerin kaynağı araştırılması ve gerekli tedavi sürecine de başlanmalıdır.

Endometrial Polip Gebeliğe Engel Olur Mu?

Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişiyor çünkü rahimde polip olması her durumda kısırlığa neden olmuyor. Özellikle küçük ölçülerde olan poliplerin hamile kalmayı engellemediğini belirtebiliriz. Ancak belirli bir büyüklüğün üzerinde olan, özellikle de çapı 2 cm’den büyük olan polipler, rahimde yerleştiği yere de bağlı olarak gebe kalmaya engel olabilir. Üreme döneminde olan kadınlarda sık rastlanan bu lezyonların hem direkt olarak hem de dolaylı olarak gebeliği önlemesi, olasılıklar dahilindedir. Öncelikle bu oluşumların düzensiz ara kanamalara neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Aynı zamanda sperm geçişinde obstriktif defekt oluşturmaları da söz konusu olabiliyor ve bu da sağlıklı bir gebelik oluşmasını önleyebilen unsurlardan biridir.

Döllenmenin meydana gelmesi mümkün olsa da poliplerin gebeliği önleyebilen etkileri devam edebilir. Örneğin döllenen yumurtanın rahme tutunması, bu lezyonlar nedeniyle mümkün olmayabilir. Erken dönem düşüklerinin de meydana gelme olasılığı mevcuttur. Sonuç olarak her polip, gebeliği önler diyemeyiz ancak önlemesi olasılığının bulunduğunu da bilmenizde fayda var.

Endometrial Polip Tanısı Nasıl Konur?

rahimde polip tanısı
Hastaya rahimde polip tanısının konması için farklı yöntemler uygulanabiliyor. Özellikle büyük çapta poliplerin mevcudiyetinden şüphelenilmesi durumunda histerosalpingografi yönteminden faydalanılarak rahatlıkla tanı konabildiğini belirtelim. Fakat poliplerin küçük olması durumunda bu yöntem ile tespit edilmeleri pek mümkün olmayabiliyor. Tanı koymak için tercih edilen yöntemlerden biri de transvajinal ultrasonografi oluyor. Ultrason yardımı ile muayene yapıldığında poliplerin tespit edilmesi mümkündür ancak bu yöntem uygulandığında ‘yalancı polip’ olarak adlandırılan oluşumlarla da karşılaşılabilir. Bu durum net olarak poliplerin tespitini önleyebildiğinden çoğu zaman daha farklı tekniklerin tercih edildiğini belirtebiliriz.

Sonohisterografi teşhis için başvurulan yöntemlerden biridir. Bu yöntem özellikle rahim içi boşluğu çok daha net bir biçimde görmeyi sağlayabiliyor. Dolaysıyla rahimde polip tanısı koymada kullanılan en güvenilir yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor. Sonohisterografi ile mevcut poliplerin saptanma oranı % 100’e yakındır. Ancak transvajinal ultrasonda bu oran % 66’ya kadar düşüyor. Tanı koymak için gerçekleştirilen tetkikler arasında MR ve bilgisayarlı tomografi de var. Tüm tetkik ve muayene sonuçları bir arada değerlendirilir ve aynı zamanda hastanın şikayetleri de dinlenir. Böylece teşhis konur ve hasta için uygun tedavi prosedürüne başlanır.

Endometrial Polip Ameliyatı Nasıldır?

Eğer rahimde polip nedeniyle cerrahi müdahale kararı alındıysa hangi ameliyat tekniğinin tercih edileceğine hastanın durumuna bağlı olarak karar verilir. Histeroskopi yönteminin ise oldukça yaygın bir şekilde tercih edildiğini belirtebiliriz. Bu ameliyat lokal anestezi altında gerçekleştirilebileceği gibi genel anestezi altında da yapılabiliyor. Her iki anestezi yönteminde de hastanın operasyona bağlı bir ağrı hissetmesi önleniyor. Elbette ameliyatta hedeflenen poliplere dokulara en az zarar verecek şekilde ulaşılması ve bu oluşumların rahimden tahliye edilmesidir.

Poliplere vajinal yoldan ulaşılmasının da mümkün olduğunu belirtebiliriz. Bu durumda karın bölgesine kesi uygulanmasına gerek kalmıyor ve dolayısıyla hastaya dikiş atılması da gerekmiyor. Özel bir mikro kamera kullanılarak rahimdeki poliplerin tümü kökleri ile beraber alınıyor. Ardından vajinal yoldan bu poliplerin vücuttan tahliye edilmesi sağlanıyor. Vücuttan çıkarılan poliplerin patolojik incelemeye gönderilmesi de gerekebilir. Patolojik inceleme, bu oluşumların iyi ya da kötü huylu olduğunun belirlenmesini sağlar. Çoğunlukla iyi huylu olduklarını da belirtmeliyiz ancak yine de kesin bir bilgiye ulaşılması için patolojik değerlendirmenin yapılması önem taşıyor.

Hastalar ameliyat sonrasında hamile kalma olasılıklarını da bilmek isteyebiliyor. Öncelikle bu cerrahi müdahalenin ardından hastaların yaşadığı kanama ya da ağrı gibi şikayetler de ortadan kalkar. Ayrıca ameliyat sonrası iyileşmenin tamamlanmasının ardından hastaların doğal yolla hamile kalmaları mümkündür. Ameliyatta sadece poliplere müdahale edilir ve üreme organlarına zarar verilmez. Buna bağlı olarak kadınların gebe kalma olasılıkları da bu ameliyat nedeniyle olumsuz etkilenmez.

Endometrial Polip Alınmazsa Ne Olur?

Poliplerin rahimde kalması, belirti olarak da aktardığımız şikayetlerin devam edeceği anlamına geliyor. Bu hastalar düzensiz ve yoğun kanamalar yaşayabilir. Ara kanamalar ise zaman içerisinde hastada kansızlık şikayetinin baş göstermesine neden olabilir. Cinsel ilişki sonrasında ağrı olması ise hastaların rahimde polip nedeniyle cinsel yaşam konforundan ödün vermelerine yol açıyor. Kansızlığa bağlı olarak sürekli halsiz ve yorgun hissetmek de hastaların günlük yaşamlarını ya da iş hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Tüm bunlarla birlikte poliplerin az da olsa kanserleşme riskinin olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Özellikle poliplerin menopoz döneminden sonra kanserleşme olasılığı bir miktar daha yükseliyor. Polikistik over sendromu olan kadınlarda ya da aşırı kilolu olan kadınlarda menopoz döneminden önce de bu oluşumların kanserleşmesi riski mevcuttur. Sadece bu açıdan bakıldığında bile poliplerin vücuttan tahliye edilmesinin önemli olduğunu belirtmeliyiz. Söz konusu oluşumların hamile kalmayı önleyebildiği de unutulmamalıdır. Gebelik planlaması olan kadınların öncelikle bu oluşumlardan kurtulması gerekir.

Polip Ameliyatı Ne Kadar Sürer Ve Sonrası

Çoğu zaman rahimde polip ameliyatından sonra hastaların klinik ortamda istirahati gerekmez. Operasyondan 4 – 6 saat öncesinde açlık yeterlidir. İşlem kaç adet polipin çıkarılacağına bağlı olarak değişmekle birlikte 15 – 20 dakika içerisinde tamamlanır. Ameliyat sonrası hafif kanama olabilir ancak sadece birkaç gün sürer. Rahim içerisinde yer alan poliplerle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.